De blinden

Op zaterdag 15 juni om 14 uur speelt de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans de voorstelling De blinden in de groene kathedraal in het arboretum van Le Paige.
 
De productie van de academie is gebaseerd op Les Aveugles van Maurice Maeterlinck, tot nog toe de enige Belgische winnaar van de Nobelprijs Literatuur. Hij schreef Les Aveugles meer dan een eeuw geleden, in 1890. Het is een beklemmend verhaal over ontreddering, existentiële angst en een bijna Beckettiaans wachten. De tekst is vandaag nog steeds leesbaar, zegbaar, zingbaar, beluisterbaar … en ook ten volle begrijpelijk.
 
Een groep blinden op een eiland, in een bos, in de herfst … . Ze horen de zee, de vallende bladeren. Ze wachten op hun gids, hun leider, de priester … . Hij die kan zien. Waar is hij? Is hij weggegaan? Voor even of voor altijd? Komt hij terug? Is hij dood? Ze weten niet, ze zien niet. Ze wachten.
De blinden, de aangespoelden, de vluchtelingen, de achtergelatenen … . Zij die niet kunnen zien. En de priester, de leider, de gids … . Kan hij zien of is hij ziende blind? En het publiek, zij die komen kijken … . Kunnen zij zien?
 
  • Spel: Pascale Broeders, Frieda De Creus, Heidi De Luyck, Nel Muyshondt, Annie Peeters, Dorien Smets en Ann Van Tichelen (de groep ‘Woordlab’ o.l.v. Eric Vanthillo).
  • Muziek: Maren Hermans, Dorien Baeyens, Casper Teirlinck en Wouter Mangelschots (de accordeonklas o.l.v. Jolien Wils).
  • Met dank aan Diane Willemsens voor de kostuums en aan de stad Herentals en de Kerkfabriek voor de locatie.