De bevrijding van Noorderwijk

Op 5 september is het 75 jaar geleden dat Noorderwijk bevrijd werd van de Duitse bezetter. De Nationale Strijdersbond van Noorderwijk brengt hulde aan de gevallen burgerslachtoffers en organiseert een herdenkingsdag.

Die start om 9.30 uur met een kransneerlegging aan het grote oorlogsmonument en op de sierzerk voor de geëxecuteerde burgers Ernest Van Lommel, Jozef Bruynseels en Emiel Michielsen. Daarna wordt er een vredesboom ingehuldigd ter herinnering aan de bevrijding en is er een kort eerbetoon op de oude begraafplaats. Om 13.30 uur volgt er een re-enactment in de lindendreef met een kransneerlegging aan het dreefkapelletje ter herinnering van burgerslachtoffer Henri Bouwen.

Om 15 uur kunt u twee lezingen bijwonen in het Oud Zwembad. Jos Vermeulen en Gorik Goris vertellen u meer over de bevrijding van Noorderwijk en de Kempen. De dag wordt om 17 uur afgesloten met een receptie.

Van 5 tot en met 9 september kunt u de historische gebeurtenissen herbeleven tijdens een gratis tentoonstelling in het Dorpshuis. De tentoonstelling is op donderdag en zondag open van 10 tot 18 uur en op vrijdag, zaterdag en maandag van 14 tot 17 uur. U ziet er gefilmde getuigenissen van Noorderwijkse oud-strijders en burgers. Naast een brochure met het volledige en geïllustreerde oorlogsverhaal, kunt u ook een exclusieve zilveren herinneringsmedaille aankopen.

De herdenking is een organisatie van NSB-Noorderwijk , in samenwerking met heemkring Nortrevic, Davidsfonds Noorderwijk, Toneelvrienden Noorderwijk, Spearhead, Chiro, Stad Herentals en sponsors.

Aangepaste verkeerssituatie

  • Van 8 tot 17 uur is er geen verkeer mogelijk in de de Ghellincklaan (tussen Koningsveld en domein Ghellink). Er geldt ook een parkeerverbod.
  • Van 8 tot 20 uur geldt er een parkeerverbod aan de Sint-Bavokerk.