Coronavirus (COVID-19)

Strengere maatregelen tegen coronavirus

Mondmaskers verplicht, kleinere bubbels en avondklok

De Nationale Veiligheidsraad en de provincie Antwerpen hebben nieuwe maatregelen genomen in de bestrijding tegen het coronavirus. De nieuwe maatregelen zijn vier weken geldig maar kunnen nog verlengd of gewijzigd worden.

Maatregelen voor heel België

 • Een gezin mag maximaal vijf dezelfde personen ontmoeten in haar sociale bubbel. Kinderen onder de twaalf jaar worden hier niet bijgeteld. De vijf personen zijn mensen waarmee u, naast uw gezin, nauwe contacten hebt. De veiligheidsafstand van 1,5 meter moet hier niet worden gerespecteerd.
 • U mag, naast uw sociale bubbel, ook samenkomen in een groep van maximaal 10 personen. Kinderen onder de twaalf jaar worden hier niet bijgeteld, behalve in de provincie Antwerpen. Het gaat om bijeenkomsten, uitstappen, trouwfeesten of andere activiteiten met vrienden en familie. U moet hier de hygiënemaatregelen en de veiligheidsafstand van 1,5 meter respecteren. Deze maatregel geldt niet voor zomerkampen en speelpleinwerking voor jongeren.
 • Het aantal personen op evenementen wordt ingeperkt naar 100 mensen indoor en 200 mensen outdoor. Mondmaskers zijn verplicht op evenementen. 
 • Rommelmarkten en straatfeesten worden geannuleerd.
 • Speelstraten mogen blijven doorgaan, maar ouders en kinderen boven de 12 jaar respecteren de veiligheidsafstand, samenscholingsverbod en dragen een mondmasker. 
 • De stad neemt contact op met organisatoren om andere activiteiten veilig te laten verlopen, of te annuleren. 
 • U moet alleen winkelen. Dit geldt niet voor minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben. Ga enkel naar de winkel als dat nodig is en beperk uw bezoek tot maximaal 30 minuten. Op afspraak mag u langer winkelen. De solden gaan door.
 • U moet uw contactgegevens voortaan, naast de horeca, ook geven in wellnesscentra en bij sportlessen.

Maatregelen voor de hele provincie Antwerpen, dus ook voor Herentals

 • Cafés en restaurants sluiten om 23 uur.
 • Mondmaskers zijn verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar. U draagt een mondmasker zodra u de woning verlaat. Dat geldt in een drukke winkelstraat, tijdens een wandeling met uw hond of op de fiets. U moet ook een mondmasker blijven dragen in winkels. De politie zal de mondmaskerverplichting met de nodige bedachtzaamheid handhaven.
 • U moet geen mondmasker dragen als u intensief aan het arbeiden of aan het sporten bent. Dit sporten vindt plaats in een daartoe bestemde sportinfrastructuur, of op plaatsen en momenten waar het risico op overdracht van het virus zeer klein is. U moet altijd minimaal een veiligheidsafstand van 1,5 meter behouden met andere mensen. Als u deze afstand niet kunt bewaren, dan moet u toch een mondmasker dragen. Zodra u klaar bent met sporten, zet u opnieuw uw mondmasker op.
 • Kinderen onder de 12 jaar mogen sporten in groepen van maximaal 50 personen, onder leiding van een verantwoordelijke volwassene. Alle sporten zijn toegestaan. Outdoor sport is aanbevolen. Indoor sport is toegelaten wanneer de sporthal wordt geventileerd.
 • Jongeren tussen 12 en 18 jaar mogen sporten in groepen van maximaal 10 personen. Bij een club zijn dat 10 dezelfde personen, op een sportkamp mogen dit verschillende personen zijn. Alle sporten zijn toegestaan. Bij niet-georganiseerde sporten mag u enkel contactloos sporten. Outdoor sport is aanbevolen. Indoor sport is toegelaten wanneer de sporthal wordt geventileerd, voor een groep van 10 op een afgescheiden ruimte van minstens 100 m². Bij één-op-één contactsporten is een mondneusmasker verplicht.
 • Volwassen mogen enkel sporten in een groep van maximaal 10 altijd dezelfde personen. Enkel contactloos sporten is toegestaan. Outdoor sporten is  aanbevolen. Indoor sporten is toegelaten wanneer de sporthal wordt geventileerd, voor een groep van 10 op een afgescheiden ruimte van minstens 100 m².
 • Telewerk is verplicht, behalve wanneer dit onmogelijk of onwenselijk is. 
 • In de horeca moet er altijd een veiligheidsafstand van 1,5 meter zijn tussen groepen. U mag enkel met leden van uw gezin of met een groep van maximaal vier personen uit uw bubbel (inclusief uzelf) naar een horecazaak. Om contactonderzoek mogelijk te maken moet u volgende gegevens: naam, contactgegevens, tafelnummer en het uur van aankomst en vertrek achterlaten. Dit geldt voor ieder individu van de bubbel. U blijft aan uw eigen tafel zitten. Als u naar toilet gaat, of om een andere reden in de horecazaak rondloopt, doet u een mondmasker aan. Tijdens het eten en drinken moet u geen mondmasker dragen.
 • Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels. Kom alleen, kom enkel als het nodig is en beperk uw bezoek tot 30 minuten. Kramen die ingericht zijn als een horecagelegenheid, zijn niet toegelaten.

In de gemeenten Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle, Hemiksem en Rumst gelden extra maatregelen. Daar zijn alle evenementen en feesten verboden. Feestzalen en fitnesscentra moeten sluiten. Dit is op dit moment niet van kracht in Herentals.

Maximaal 200 bezoekers gelijktijdig in horecazaken

Er geldt een capaciteitsbeperking in alle horecazaken van de politiezone Neteland. Vanaf zaterdag 8 augustus mogen er nog maximaal 200 klanten gelijktijdig aanwezig zijn in een horecazaak, inclusief het terras. Kinderen tellen mee, personeel niet. De maatregel geldt tot en met woensdag 26 augustus, maar kan nog gewijzigd of verlengd worden. 

Strengere handhaving in politiezone Neteland

Politiezone Neteland voert de komende dagen extra controles uit op het naleven van de coronarichtlijnen. De handhaving zal in eerste instantie verlopen op drukke plaatsen en zal zeer consequent gebeuren. Overtreders worden beboet.

Respecteer de maatregelen

Om uzelf en anderen te beschermen, leeft u deze richtlijnen strikt na. 

 • Volg de hygiënische maatregelen. Was uw handen en geef geen hand of kus bij een begroeting.
 • Doe uw activiteit vooral in open lucht. Als het niet anders kan, dan verlucht u de ruimte zo veel mogelijk.
 • Neem extra voorzorgsmaatregelen voor mensen uit de risicogroepen (ouderen, mensen met ademhalingsproblemen).
 • Hou anderhalve afstand van elkaar. Deze regel geldt niet voor uw huishouden, uw bubbel en kinderen jonger dan 12 jaar onderling.
 • Uw gezin mag in totaal met 5 personen per week contact hebben, waarbij u de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet moet respecteren. Deze groep moet de volgende vier weken altijd dezelfde zijn. 
 • U mag daarnaast nog in een groep van maximaal 10 personen afspreken. Bij deze afspraken moet u de veiligheidsafstand van 1,5 meter respecteren.

Blijf zoveel mogelijk in de regio. Mensen uit andere provincies worden opgeroepen om niet naar de provincie Antwerpen te komen wanneer dat niet noodzakelijk is. 

Neem uw verantwoordelijkheid, zowel in eigen land als op vakantie in het buitenland. Sta stil bij uw eigen bijdrage in de strijd tegen het coronavirus. Enkel door allemaal ons steentje bij te dragen en de richtlijnen te respecteren, kunnen we het coronavirus terugdringen. Zorg voor uzelf én voor anderen.

De crisiscel Neteland is in contact met de federale en provinciale overheid en brengt u op de hoogte van wijzigingen, aanvullingen en verduidelijkingen. Volg de communicatiekanalen van de stad voor meer informatie.

Wat met het Netepark?

Naar aanleiding van de verstrengde maatregelen wordt het bezoekersaantal in het recreatiedomein Netepark beperkt.

 • Vanaf woensdag 29 juli verlenen we nog enkel toegang aan inwoners van Herentals, Olen, Herenthout, Grobbendonk, Vorselaar, Lille, Kasterlee en Nijlen. Ook de huidige abonnementhouders krijgen toegang.
 • Het aantal toegangstickets is beperkt. We vragen daarom zoals reeds heel de zomer om op voorhand te reserveren via www.netepark.be.
 • De mondmaskerplicht is ook van toepassing in het Netepark. Bij aankomst draagt u een mondmasker. U mag dit pas afzetten als u op uw plaats op de ligweide zit. Tijdens een verplaatsing (van en naar ligweide, cafetaria, toilet, speeltuin, …) moet u een mondmasker dragen.
 • Volg de route naar de zwembaden en volg de instructies van het personeel strikt op.

Informatie van de overheid