Behaag onze Kempen, met gevelgroen

Gepost op dinsdag 7 september 2021

Behaag onze Kempen promoot inheemse en streekeigen planten. Die trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van uw tuin.

U kunt via deze actie tot en met 20 oktober plantgoed kopen op www.iok.be/bok. Op deze website vindt u ook heel wat nuttige informatie over de verschillende soorten. Bioloog en tv-figuur Joeri Cortens laat u bovendien kennismaken met de aangeboden soorten tijdens een inspiratiewandeling op het begijnhof, op zaterdag 18 september, om 13.30 uur of om 15 uur. Inschrijven kan via www.iok.be/tuinbezoek.

Vanaf dit jaar bevat het aanbod van Behaag Onze Kempen ook klimhulpen en klimplanten om de gevel van uw woning te vergroenen. Gevelgroen biedt verschillende voordelen. In de zomer zorgt het voor verkoeling. Als u voor de klimplant bestaande verharding weghaalt, kan regenwater makkelijker de grond insijpelen, waardoor de kans op wateroverlast verkleint. De aangeboden planten zijn daarnaast ook ecologisch waardevol en dragen bij aan de biodiversiteit. Bovendien tovert u met gevelgroen een grijze straat om tot een aantrekkelijke, groene straat. Opgelet: in Herentals mag een geveltuintje in een trottoir maximaal 30 centimeter breed zijn en het voetpad moet na aanleg minstens 1,5 meter breed blijven. U heeft ook altijd de toestemming nodig van het stadsbestuur.

Behaag Onze Kempen is een initiatief van IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 27 Kempense lokale besturen. De actie is intussen al aan haar 27e editie toe.