×

Bank-Contact wint Matexi Award voor meest verbindende buurtinitiatief

Gepost op dinsdag 23 november 2021

Matexi organiseerde dit jaar voor de vijfde keer de Matexi Award. Daarmee bekroont Matexi de vele Belgen die zich met hart en ziel inzetten voor hun buurt. Zowel lokale overheden als particulieren konden een project indienen dat de verbondenheid tussen buren versterkt én de leefbaarheid van buurten vergroot. Naast de eerste prijs en de publieksprijs voor het meest verbindende initiatief is er deze editie ook de prijs voor het groenste initiatief. Bank-Contact Herentals wint de juryprijs voor meest verbindende buurtinitiatief.

Bank-contact is een initiatief van het Agentschap Integratie en Inburgering dat als doel heeft het samenleven in diversiteit te verbeteren. Enerzijds biedt Bank-Contact een kans tot laagdrempelige ontmoeting tussen inwoners en anderzijds zet het project in op duurzame netwerken tussen diensten, organisaties en burgers. Bank-Contact is er voor alle buurtbewoners, met specifieke aandacht voor inwoners met een buitenlandse herkomst en/of kwetsbare personen.

Het concept is simpel: inwoners ontmoeten elkaar op een (gevel)bank. Deze bank is geplaatst aan gevels van diensten, organisaties of aan de huisgevels van buurtbewoners. De bankeigenaars zijn Bank-Directeurs. Zij ontmoetten elkaar in het Bank-Directie Team. Samen werken ze een lokale aanpak uit. Gedurende het hele traject krijgen ze ondersteuning vanuit het Agentschap Integratie en Inburgering. 

Bank-Directeurs

In 2019 ging de stad actief aan de slag met Bank-Contact. Er werd een stuurgroep opgericht met de dienst gelijke kansen en preventie, het Agentschap Integratie en Inburgering en Gecoro, de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening. Vertrekpunt waren de gevelbanken die Gecoro in 2018 had verdeeld onder een 15-tal inwoners in de stad. Met een financiering vanuit de stad en het Agentschap Integratie en Inburgering werden er extra banken aangekocht én Bank-Contact Herentals officieel gelanceerd.

Een 30-tal Bank-Directeurs namen deel. Naast inwoners zetten ook heel wat diensten en organisaties hun schouders onder het project. Dit waren onder andere de bibliotheek, de Stedelijke Academie voor Beeldende en Audiovisuele Kunst, de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, de aanbieders Nederlands als tweede taal (CVO en Ligo), deN Babbelhoek en de Wereldwinkel.

Bank-Plan

Het team van inwoners, diensten en organisaties (de Bank-Directeurs) kregen allen een startpakket met hapjes en drankjes en gesprekskaartjes. Met deze kaartjes kan je makkelijk het gesprek aanknopen met iemand die je nog niet goed kent. De diensten en organisaties kregen daarnaast tips en tricks om ook anderstalige nieuwkomers en kwetsbare inwoners te verwelkomen en hun dienst te leren kennen. Bij elke bank was iets leuks te beleven: een tentoonstelling, een optreden van een Surinaamse groep, een workshop schilderen, oude volksspelen, …

Via een Bank-Plan konden bezoekers via een parcours de verschillende banken en hun eigenaars leren kennen. Bezoekers maakten ook kans op een prijs: een eigen gevelbank of een pakket lokale lekkernijen. De cursisten van de lessen inburgering en de lessen Nederlands als tweede taal volgden dit Bank-Plan: een ideale kans om nieuwe mensen te leren kennen én hun Nederlands te oefenen. Burgemeester Mien Van Olmen, schepen Peter Bellens en schepen Jan Michielsen wandelden eveneens de hele dag van bank naar bank en konden zo kennismaken met heel wat (nieuwe) inwoners en diensten in de stad.

Matexi Award

De Matexi Award bestaat uit een straatnaambordje en een geldbedrag van 1.500 euro. Dit bedrag zal geïnvesteerd worden in de aankoop van nieuwe gevelbanken en in de nieuwe editie Bank-Contact 2022.

De stad eert ook Peter Bellens die zich ten volle inzette voor het project maar in december 2020 onverwachts is overleden.