×

Aanpassing verkeerssituatie Kunstencampus

Gepost op woensdag 9 december 2020
Op 14 december wijzigt verkeerssituatie

Begin 2015 kochten het stadsbestuur en de Lokale Politie Neteland het voormalige Belgacomgebouw in de Molenvest. De politie was reeds gehuisvest in dit gebouw. In de toekomst krijgen ook de stedelijke kunstacademies en het stadsarchief hier onderdak. Dit grootse project werd in Herentals al snel bekend als de Kunstencampus.

Na enkele jaren van plannen, is de renovatie nu ook echt van start gegaan. Als alles volgens plan verloopt, is de renovatie tegen het einde van 2022 afgerond. Door enkele noodzakelijke aanpassingen aan de werfinrichting en voor de bereikbaarheid voor vrachtwagens tot op de werf, zijn er vanaf 14 december een aantal wijzigingen op vlak van mobiliteit.

Aangepaste werfroute en werftoegang

Het aanrijden en wegrijden van het vrachtverkeer gebeurt via de Lierseweg. De vrachtwagens komen vanaf de Lierseweg de Molenvest ingereden en rijden ter hoogte van de inrit van de werf over de middenberm de werf binnen. De wegrijdende vrachtwagens rijden de Molenvest op, richting bibliotheek, waar ze draaien en via de Molenvest, richting Lierseweg, wegrijden.

De fietsers en voetgangers kunnen de middenberm blijven gebruiken. De middenberm wordt enkel even afgesloten als een vrachtwagen de middenberm kruist. Dit zal gebeuren onder toezicht van een werftoezichter, die de gesloten herashekken voor vrachtwagens zal opendraaien, zodat middenberm even afgesloten is.

We nemen ook voorzorgsmaatregelen om de bomen op de middenberm te beschermen.

Fietsstraten

De Molenvest, in beide rijrichtingen, en in de Lierseweg, tussen de Zandpoort en de school (Lierseweg 37), worden fietsstraat.

In een fietsstraat mogen fietsers de volledige breedte van de rijbaan in hun rijrichting gebruiken. Gemotoriseerd verkeer heeft toegang tot fietsstraten. Zij mogen de fietsers echter niet inhalen. De snelheid mag in een fietsstraat nooit hoger liggen dan 30 kilometer per uur.

Parkeerverbod en aanpassingen blauwe zone

Aan de werf is er aan de overkant van de Molenvest en aan de hoek Molenvest - Gildelaan (frituur) een parkeerverbod van maandag tot en met vrijdag, van 6 tot 18 uur.  

Vanaf februari 2021 is het parkeerterrein achter de bibliotheek (hoek Molenvest – Herenthoutseweg) blauwe zone (zone West). Bewoners van de Molenvest kunnen vanaf 24 februari een bewonerskaart aanvragen die geldig zal zijn voor de Sector West. In de Molenvest zelf blijft onbeperkt vrij parkeren geldig.

Geen werfverkeer via Herenthoutseweg

Aangezien er geen werfverkeer meer door de Herenthoutseweg rijdt, wordt het parkeerverbod en de fietsstraat opgeheven.