Nieuwe cyclocrosswedstrijd vervangt Azencross

Op woensdag 23 december vormt Sport Vlaanderen in Herentals het decor van een gloednieuwe cyclocross. Herentals neemt dit jaar de plaats in van de Azencross in Loenhout die niet kan doorgaan. Het parcours van de Azencross ligt grotendeels in een dichtbevolkte dorpskern en is daarom moeilijk af te sluiten voor publiek. Dat is echter de volgende weken en wellicht maanden een absolute voorwaarde om een topsportevenement zonder publiek te laten doorgaan. De organisatie moest snel op zoek naar een vervanger en kwam zo in Herentals terecht.

Op het terrein van Sport Vlaanderen kan een coronaproof cyclocross worden georganiseerd, dus zonder publiek. De stad springt zo in de bres om het veldrijden te depanneren. Op die manier helpen we de topsport uit de nood en kan iedereen veilig vanuit zijn kot genieten van onze kampioenen. Herentals is immers de thuisbasis van vele kampioenen zoals Wout Van Aert, Sanne Cant, Erwin Vervecken, Paul Herygers en uiteraard Rik Van Looy, de Keizer van Herentals. Wielersport van het allerhoogste niveau hoort hier dus thuis.

Herentals was al langer vragende partij om een topcross te kunnen organiseren, maar de puzzelstukjes vielen nooit perfect samen. Een naam voor de cross die de wielergeschiedenis van Herentals eer aan doet, is er nog niet. Deze wordt binnenkort gekozen en dan zullen er ook meer details bekend gemaakt worden over het parcours. Eén ding is zeker: de beroemde skiberg die voor veel Herentalsenaren herinneringen oproept, maakt zeker deel uit van de omloop!

De veldrit op het domein van Sport Vlaanderen in Herentals vindt plaats op woensdag 23 december. De organisator verschuift dus ook de oorspronkelijke datum van 29 naar 23 december. Dit zorgt voor een bredere spreiding van de cyclowedstrijden in de drukke kerstperiode, wat ook voor de crossers een betere oplossing is. De cross in Herentals wordt live uitgezonden op Sporza, zowel de elite vrouwen als de elite mannen.