Buitenspelen in het Neteland

Op deze pagina willen we je alternatieve buitenspeelactiviteiten meegeven. Heb je zelf nog een leuke tip? Laat het ons weten via jeugddienst@herentals.be.

Maak een wandelbingo

Schrijf voor je vertrek elk vijf of tien dingen op die je denkt tegen te komen tijdens je wandeling. Wie als eerste alles kan wegstrepen, wint! Maak het niet te gemakkelijk en kies geen dingen die niet kunnen verplaatsen (zoals een huis, een boom of een brievenbus). Zet je fantasie aan het werk en ga bijvoorbeeld op zoek naar een dame met iets roods aan, een zwarte kat, een gele auto of een postbode!

Ga op schattenjacht

Maak een schatkaart, verstop onderweg aanwijzingen en zorg voor een echte schat op het einde!

Maak een natuurschilderij

Maak tijdens je wandeling een leuke creatie op de grond met takken, bladeren, stenen, dennenappels, … en laat andere wandelaars genieten van jouw creativiteit!

Maak een wandeldagboek met je favoriete knuffel of pop

Neem je knuffel of pop elke dag mee op wandel naar verschillende plaatsen. Neem foto’s van de knuffel of pop onderweg en houd zo een leuk dagboek bij.

Maak een fotozoektocht

Neem foto’s in de buurt, print ze af of stuur ze in willekeurige volgorde digitaal door naar de buren. Zo krijgt de buurt een leuke fotozoektocht.

Buitenspelen in het Neteland

Zoek het alfabet in de natuur

Buitenspelen in het Neteland

Zoek het alfabet in de natuur en neem er een foto van.

Probeer zo je volledige naam te zoeken!

Fietsen

Verschillende bewegwijzerde fietsroutes doorkruisen Grobbendonk.

  • Diamantroute (52,5 km. Met verkortingen 43 km rond Lier of 27,5 km rond Nijlen) 
  • Molenroute (2 lussen, 57 km en 52,5 km)

Bekijk het overzicht van fietsroutes die door Grobbendonk komen.

Wandelen

Wandelingen

  • Blarendabberspad (8,1 km of 13,5 km) 
  • Bosvogelpad (4 km) 
  • Mercuriuswandeling (4,5 km) 
  • Tussen water en beemd (4,6 km)

Bewegwijzerde loopomlopen

  • Kapelletjesweg 20 (5 km) 
  • Molendreef 8 (5,7 km) 

Bekijk het overzicht van de wandelingen in Grobbendonk.

#Likeme-zoektocht

Deze wandeling begint aan de Dreef en eindigt aan De Hut. Ze duurt ongeveer een uurtje.

Ontdek de held in jezelf-zoektocht (4 km)

Een ludieke zoektocht voor jonge én minder jonge helden uit Herentals en omgeving. Volg de route, doe de opdrachten, zoek de foto's en ontdek de held in jezelf!

Deze tocht is geschikt voor iedereen die met de fiets of te voet vlot aan het startpunt geraakt. Ideaal voor gezinnen.

De route is ongeveer 4 kilometer lang en loopt voor 90 % over onverharde en verkeersvrije paden.

Wil je graag op stap? Vraag de zoektocht aan via hans@teutegerard.be of via het contactformulier op www.teutegerard.be. De tocht is volledig gratis!

Waterwandelingen Hidrodoe

Bekijk de waterwandelingen van Hidrodoe.

Buitenspelen in het Neteland

Educatief wandelpad: ‘Schambraekenbos’ (1 km)

Buitenspelen in het Neteland

Natuurpunt heeft in Herenthout een nieuw educatief wandelpad gecreëerd. Het wandelpad heet ‘Schambraekenbos’ en start tegenover de ingang van Vogelopvangcentrum Neteland (Langstraat 29/1). De wandeling is ongeveer 1 kilometer lang en voert je door de vallei van de Maasloop en het beschermde landschap. 

Buitenspelen in het Neteland

Met Peer naar Weleer (2 km)

Buitenspelen in het Neteland

Heb je de erfgoedborden in Herenthout al gespot? Deze borden werden geplaatst langs allerlei historische Herenthoutse locaties. Er werd zelfs een traject op kindermaat (5 tot 12 jaar) uitgestippeld langs vier van deze plekken, met onderweg allerlei leuke puzzels. De tocht is 2 kilometer lang en kan je gemakkelijk met het hele gezin doen. Zonder té veel te verklappen, geven we alvast mee dat Peer Stoet en carnaval een hoofdrol spelen! Je kan deelnemen door de paarse QR-codes op de borden te scannen. Starten doe je met de QR-code op het erfgoedbord aan de kerk. 

Kunst voor dummies: een creatieve wandelroute langs de elektriciteitskasten

Je hebt ze ongetwijfeld al opgemerkt in het straatbeeld van Herenthout: de gepimpte elektriciteitskastjes. Jeugdatelier Matsijs (JAM) nam twaalf grijze kastjes onder handen en maakte er kleurrijke en opvallende kunstwerkjes van. Aan de hand van een leuke spelletjesbundel kan je de elektriciteitskastjes ontdekken en leuke opdrachtjes doen.

Dowload de spelletjesbundel.

Boerkeswandeling (1 km)

In deze korte wandeling in het centrum van Onze-Lieve-Vrouw-Olen maak je aan de hand van infoborden kennis met de geschiedenis van deze dorpskern. De infoborden laten je op de plek waar je staat aan de hand van oude foto’s zien hoe het er vroeger uitzag. Hou jij van geschiedenis, dan is deze wandeling voor jou een aanrader!

Download de overzichtsbrochure.

Wind- en waterroute (4 km)

Liefhebbers van techniek zullen volop genieten van deze wandelroute in de omgeving van het sluizencomplex aan het Albertkanaal. Op de zeven stopplaatsen leer je door het scannen van de QR-codes hoe de mens gebruikmaakt van de natuurelementen wind en water. Je stapt terug in het verleden en ziet hoe de Buulmolen de wind gebruikt om meel te malen. Via een blik op de toekomst ontdek je nieuwe vormen van energiegebruik en het watergebonden transport.

Download de wandelinfo met plannetje.

Wandellus Teunenberg (8 km)

Tijdens deze wandeling in Olen-Centrum kom je langs enkele voormalige opslagplaatsen als stille getuigen van het militair verleden van het natuurgebied. Je wandelt op de oude spoorlijn die dit gebied doorkruist. In deze groene omgeving, waar bos en heide elkaar afwisselen, is het fijn wandelen. Er is ook een grote hondenweide.

Download de wandelinfo met plannetje.

Keizer Karel Fietstocht (48,6 km of 34,8 km of 22,5 km)

Deze fietsroute loodst je in de voetsporen van keizer Karel door Olen en enkele buurgemeenten. De volledige route telt 48,6 kilometer maar er zijn ook twee kleinere lussen mogelijk van 34,8 of 22,5 kilometer. De stripbrochure maakt deze fietstocht extra leuk voor kinderen! Bezorg je stripverhaal en het juiste antwoord op de vraag aan jouw gemeentebestuur t.a.v. Lokaal bestuur Olen, Vrije Tijd en je  ontvangt een gratis exemplaar van het Suske en Wiskealbum 'De Pottenproever'.

Download de brochure van deze fietsroute.

Landbouwleerpad 'Met 't Olens boerke de boer op' (32 km)

Het landbouwleerpad is een 32 kilometer lange fietsroute langs negen land- en tuinbouwbedrijven. Aan elk bedrijf staat een informatiebord over de diverse activiteiten van de boer. Een aanrader voor de toekomstige landbouwers en andere leergierige kinderen!

Dowload de brochure van deze fietsroute.

Fotozoektocht Chiro Achter-Olen

In het kader van hun Chirofeesten (dit jaar digitaal!) organiseerde Chiro Achter-Olen een fotozoektocht in Onze-Lieve-Vrouw-Olen en Sint-Jozef-Olen. Probeer te achterhalen in welke straten de foto’s gemaakt zijn. Succes!

Download de fotozoektocht.

Trage-wegen-wandeling (2,5 km of 3,5 km of 4,5 km)

Een trage-wegen-wandeling op kindermaat door het dorpscentrum met aandacht voor enkele bezienswaardigheden. Deze wandeling kan ook met de fiets gedaan worden.

Dowload de brochure.

Kinderwandeling (4,5 km of 5,5 km)

Een wandeling met opdrachten en spelletjes langs de trage wegen in het dorp.

Dowload de brochure.

Wandeling Lovenhoek (5,5 km)

In natuurgebied Lovenhoek vind je veel verschillende soorten dieren en planten. In de vallei van de Molenbeek en de Kleine Beek leven de beschermde vissoorten rivierdonderpad en kleine modderkruiper. De bovenloop van de Molenbeek is een zeldzaam voorbeeld van een nog sterk kronkelende beekvallei met moerasvegetaties en wilgenstruwelen. Houten vlonderpaden, bruggetjes en stapstronken houden het ook boeiend voor de kleine stappers! Deze wandeling is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.

Dowload de brochure.

Fietstochten 'Trappen door gisteren en vandaag' (42 km, 53 km of 54 km)

De fietstochtenTrappen door gisteren en vandaag brengen je langs de mooiste erfgoedplekjes in elf Kempense gemeentes. De uitvouwbare kaart bevat drie fietsroutes doorheen Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar. Onderweg kom je bijzondere erfgoedlocaties tegen. In de brochure lees je het verhaal achter elke plek met foto’s uit de oude doos. Fiets mee door de Kempen van gisteren en vandaag!

Download de gratis brochure. (vanaf 12 mei)

Pimp je wandeling

Bestaande wandelingen en fietstochten

Grobbendonk

Herentals

Herenthout

Olen

Vorselaar

Het Neteland door