Asielopvang in De Brink

Update - Tijdelijke winteropvang voor vluchtelingen in De Brink afgelopen

De tijdelijke winteropvang voor vluchtelingen in De Brink is afgelopen. Op 29 januari zijn de laatste vluchtelingen vertrokken.

--- oorspronkelijk bericht ---

Tijdelijke winteropvang voor vluchtelingen in De Brink

Op maandag 4 januari arriveerden de eerste vluchtelingen in het tijdelijk opvangcentrum dat door Fedasil werd ingericht in Hopper jeugdverblijf De Brink. Gedurende 4 weken, van 4 tot 29 januari, zal in het jeugdverblijf van Scouts en Gidsen Vlaanderen aan tijdelijke noodopvang gedaan worden om de grote toestroom van vluchtelingen in ons land te kunnen opvangen. De organisatie van de opvang gebeurt door Fedasil. Zij sturen ervaren begeleiders vanuit het opvangcentrum in Broechem die de begeleiding op zich nemen. Zowel overdag als 's nachts is er extra bewaking voorzien door een professionele firma. Ook de politie houdt een extra oogje in het zeil. 

Op 4 januari arriveerde een eerste bus met 50 vluchtelingen. Gedurende de week wordt de capaciteit geleidelijk opgebouwd tot de maximum capaciteit van 186 personen is bereikt. De vluchtelingen worden hier tijdelijk opgevangen tot hun asielprocedure is opgestart en ze kunnen verhuizen naar een opvangcentrum. Het is een mix van jonge gezinnen en alleenstaande mannen. De vluchtelingen worden opgevangen volgens het principe van een open centrum. Dat wil zeggen dat de mensen overdag het centrum mogen verlaten. Tussen 22 uur 's avonds en 8 uur 's morgens worden zij verwacht binnen te blijven. De bewakingsfirma ziet erop toe dat dit correct verloopt. Sommigen moeten ook naar Brussel met het openbaar vervoer voor een gesprek bij de dienst vreemdelingenzaken. Hierdoor kunt u mogelijk vluchtelingen ontmoeten op de weg tussen de Brink en het stadscentrum. 

De vluchtelingen krijgen in het centrum BED-BAD-BROOD. Dit wil zeggen dat zij hier een bed krijgen, elke dag drie maaltijden, en dat zij kunnen beschikken over de sanitaire voorzieningen. Giften van eten worden dus niet aanvaard. De vluchtelingen krijgen in het centrum ook nieuwe kleding die via het netwerk van de kledingcontainers wordt opgehaald en gesorteerd. Het is dus ook niet nodig om kleding of speelgoed te brengen. 

Mensen die willen helpen of zich nuttig willen maken, mogen zich aanmelden om voor de vluchtelingen een zinvolle dagbesteding te organiseren. U kunt bijvoorbeeld:

  • een Nederlandse les geven 
  • een natuurwandeling maken in de buurt 
  • een voetbalwedstrijd organiseren tegen een plaatselijke ploeg
  • een knutselactiviteit begeleiden
  • …. 

Voor vragen over vluchtelingen, het aanbieden van hulp en meldingen van problemen kunt u Fedasil bereiken via info.herentals@fedasil.be of telefonisch via tel. 014-85 95 31. Dit contactnummer is open tijdens de openingsuren van De Brink. Buiten de openingsuren kunt u een bericht inspreken.
 
Voor dringende problemen kunt u de politie inschakelen via het noodnummer 101.