Gebruik mijn huidige locatie

Er is wat in de molen

Walter Van den Branden over de molen, en over hoe onze Kempense voorouders in beelden spraken. Molens hebben een diepe stempel gedrukt. Niet alleen in het landschap, maar ook in de ziel van onze voorouders. Geen enkel voorwerp heeft zo tot de verbeelding gesproken als de molen. Maar die molen was dan ook van levensbelang en dagelijks aanwezig. De meesten onder onze voorouders konden amper ...

Waar
De Voorzorg
Zandstraat 42, 2200 Herentals 51.1769622 - 4.8337148
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Organisatie
Trefwoorden
Prijs
gratis
Reservaties
martine.moriau@outlook.be
Telefoonnummer: 014 22 46 67
Walter Van den Branden over de molen, en over hoe onze Kempense voorouders in beelden spraken.

Molens hebben een diepe stempel gedrukt. Niet alleen in het landschap, maar ook in de ziel van onze voorouders. Geen enkel voorwerp heeft zo tot de verbeelding gesproken als de molen.
Maar die molen was dan ook van levensbelang en dagelijks aanwezig.

De meesten onder onze voorouders konden amper schrijven of lezen, maar spraken des te meer met beelden. Deze voordracht biedt door de bril van onze Kempense voorouders een aparte kijk op de molen, als symbool, metafoor en allegorie: van het allerverhevenste tot het grofste en meest boerse. We gaan geen schaamteloos onderwerp uit de weg. “Peer den Drol” (Pieter Brueghel) is dus uw meest voor de hand liggende gids.

Het resultaat is een heel ander beeld over het denken en beleven van boer, stedeling, geestelijke en edelman. Een meer dan vol uur durend verhaal, doorspekt met beeld en… lied.

Walter Van den Branden


Walter Van den Branden is afkomstig van de Antwerpse Kempen. Hij studeerde Moderne Geschiedenis aan de Universiteit van Gent. Hij was medestichter van de Heemkundige Kring “Norbert de Vrijter” te Lille en verdiepte zich in de Kempense sagen en legenden.

Walter is tevens erkend als lesgever Geschiedenis van de Voeding bij het de Vlaamse Overheid, departement Landbouw en Visserij, afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling en als Meester-Molenaar. Hij is conservator van het Provinciaal Molencentrum Mola te Wachtebeke.

Met ondersteuning van Vormingplus Kempen vzw

Bron: UiTinVlaanderen.be