Gebruik mijn huidige locatie

DNA ontrafelt een mysterie uit de Belgische koninklijke geschiedenis

Markant Grobbendonk Bouwel neemt samen met professor Maarten Larmuseau het DNA van Vlaanderen onder de loupe en ontrafelt een mysterie uit de Belgische koninklijke geschiedenis. Omwille van corona kan de geplande lezing over het onderzoeksproject MAMAMITO, waarin we kennis zouden maken met onze ‘voormoeders’, helaas niet doorgaan. Als alternatief laten we u zelf snuisteren tussen 3 sappige ...

Waar
digitaal
digitaal , 2280 Grobbendonk 51.1869492 - 4.740276
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Thema
Trefwoorden
Prijs
gratis
Markant Grobbendonk Bouwel neemt samen met professor Maarten Larmuseau het DNA van Vlaanderen onder de loupe en ontrafelt een mysterie uit de Belgische koninklijke geschiedenis.

Omwille van corona kan de geplande lezing over het onderzoeksproject MAMAMITO, waarin we kennis zouden maken met onze ‘voormoeders’, helaas niet doorgaan.
Als alternatief laten we u zelf snuisteren tussen 3 sappige Youtube video’s waarin professor Maarten Larmuseau o.a. de complottheorieën ontkracht rond de dood van Koning Albert I aan de hand van DNA onderzoek. Verder ontdekt u op een luchtige manier hoe DNA onderzoek de genetische samenstelling en de familiebanden van de Vlaming blootlegt.
Video 1: Het onderzoek naar de dood en het DNA van koning Albert I (in het tweede deel komt het DNA onderzoek aan bod).
https://www.youtube.com/watch?v=5P_Z4nvLSjM&feature=youtu.be&ab_channel=Canvas
Video 2: Het onderzoek naar historisch DNA in Vlaanderen
https://www.youtube.com/watch?v=jcjuXwVhuVw&t=368s&ab_channel=UniversiteitvanVlaanderen
Video 3: Het onderzoek naar zogenaamde “koekoekskinderen”, d.w.z. kinderen die worden grootgebracht in het gezin maar die niet biologisch afstammen van de vader, zonder dat hij dit weet.
https://www.youtube.com/watch?v=fZSGFM9cgEo&t=70s&ab_channel=UniversiteitvanVlaanderen
Professor Maarten Larmuseau is geneticus, bioloog, gespecialiseerd in genetische genealogie en populatiegenetica. Sinds 2005 is hij actief als wetenschappelijk onderzoeker aan de KU Leuven, Familiekunde Vlaanderen en aan de Universiteit van Leicester.
Laat u meevoeren door het enthousiasme en de humor van de professor en ontdek de vele geheimen die DNA prijsgeven.

Bron: UiTinVlaanderen.be