Gebruik mijn huidige locatie

Diamant SCHITTEREND GESLEPEN

140 jaar geleden richtte Jan Eduard Claes de eerste diamantslijperij in de kempen op. En in Grobbendonk waren het de heren Cassiers en Dela Montagne die de diamantnijverheid vanuit Antwerpen naar Grobbendonk hebben gebracht. Dit was het begin van een schitterend verhaal. Na WO I werd heel de streek overspoeld door kleine diamantwerkplaatsen, waar " de stiel " vaak in familieverband werd ...

Waar
Kerk Grobbendonk
Boudewijnstraat 2, 2280 Grobbendonk 51.1908359 - 4.7385322
Wanneer

tot

Open op:

  • Zaterdag - zondag van 14:00 tot 17:00
Organisatie
Prijs
gratis
140 jaar geleden richtte Jan Eduard Claes de eerste diamantslijperij in de kempen op. En in Grobbendonk waren het de heren Cassiers en Dela Montagne die de diamantnijverheid vanuit Antwerpen naar Grobbendonk hebben gebracht. Dit was het begin van een schitterend verhaal.

Na WO I werd heel de streek overspoeld door kleine diamantwerkplaatsen, waar " de stiel " vaak in familieverband werd uitgeoefend. Ook hier in onze gemeente verdienden vele gezinnen hun boterham met het "steentje". Wist je bijvoorbeeld dat Grobbendonk en Bouwel meer dan 2.000 diamantbewerkers telden?

Wil je hier meer over weten? Kom dan juli, augustus en september 2018 naar de kerk van Grobbendonk voor een tijdelijke tentoonstelling die het Kempens diamantverhaal vertelt. Aan de hand van prachtige getuigenissen, foto's, filmpjes, objecten en documenten, ontdek je op welke manier hier in de Kempen ruwe diamant werd verwerkt en hoe het er hier toen aan toe ging in de vele zagerijen, snijkamers en slijperijen.

Bron: UiTinVlaanderen.be