Wandelen, fietsen, kajakken

ontspannen in het groen

Wandelen

Wandelen is hip. In Herentals kom je als wandelliefhebber zeker aan je trekken. Zowel in het historische centrum van de stad als in de deelgemeente Noorderwijk zijn bewegwijzerde wandelingen. In het noorden van de stad kan je aansluiten op het wandelknooppuntennetwerk Kempense Heuvelrug, en in het westen op het netwerk Kempense Beemden.
 

Fietsen

Herentals is een paradijs voor wie van fietsen houdt. Het stadscentrum is de ideale uitvalsbasis voor een fikse tocht door het groene hart van de Antwerpse Kempen.

Een fietstochtje betekent sowieso genieten. Als u kunt fietsen langs veilige en aantrekkelijke paden wordt het nóg fijner. En trappen langs een traject dat je zelf uitstippelde? Da’s helemaal leuk. Daarvoor kan je gebruik maken van het fietsknooppuntennetwerk. Zo'n netwerk bestaat uit tientallen kilometers fietsvriendelijke routes, verbonden door knooppunten.Met het fietsknooppuntennetwerk Antwerpse Kempen in de aanslag is dat perfect mogelijk. Het netwerk telt zo’n 2.000 kilometer prima fietspaden, die je naar hartelust combineert. Je kan telkens een andere trip uitstippelen. Vertrek, bestemming, afstand en traject: je bepaalt het allemaal zelf.

Door de centrale ligging in de provincie vind je in Herentals heel gemakkelijk aansluiting op het netwerk. De kaart, die de hele Antwerpse Kempen bestrijkt, kost 9,95 euro en is te koop op de dienst toerisme.

Ben je eerder een gelegenheidsfietser, dan kan je bij ons terecht voor de themaroute het groene Neteland. Deze lus van 78 kilometer (met verkortingen van 58 en 34 kilometer) brengt je langs de mooiste plekjes van Herentals, Grobbendonk, Herenthout, Olen en Vorselaar.

Je kan in het kantoor ook fietskaarten van Limburg en Vlaams Brabant kopen.

Kajakken

Door het hart van Herentals kronkelt een van de zuiverste waterwegen in heel Vlaanderen: de Kleine Nete. Dit schilderachtige riviertje herbergt een rijke planten- en dierenwereld. Tussen Retie en Grobbendonk is de Kleine Nete geschikt voor kano- en kajakvaart. Een ontspannen voortkabbelende maar fascinerende tocht door een idyllisch brokje natuur vanaf de watermolen in Retie tot de watermolen van Grobbendonk waar de tocht tenslotte uitmondt in een wondermooi parklandschap. Onderweg komt u langs enkele prachtige natuurgebieden zoals De Zegge, het Olens Broek, Snepkensvijver, het Zwart Water en het Peerdsbos.
 
Ook in Herentals is er een vertrek- en aankomstpunt voor kajakkers en kanovaarders. Aan de Hut, op de Nederrij ter hoogte van kasteel Le Paige vindt u alle faciliteiten zoals aanlegsteigers, informatieborden en picknickbanken. Buitensportorganisatie De Waterral verhuurt er kajaks en kano's.