×

Omgevingsvergunning

Speel op veilig en informeer uzelf
 
U hebt een omgevingsvergunning nodig voor de bouw van een woning, de verkaveling van een grond of de exploitatie van een carwash. Ook voor werken aan en rond uw woning hebt u soms een omgevingsvergunning nodig hebt. Wilt u weten voor welke ingrepen u een omgevingsvergunning nodig hebt? Informeer u dan eerst, ook voor kleine werken. Neem hiervoor contact op met het stadsloket, tel. 014-28 50 50, omgeving@herentals.be.
 
Hebt u vragen bij uw ingediende aanvraag?
 

Neem contact op met de helpdesk van het Omgevingsloket:

Hoe werkt het?

Digitaal of op papier?

Op papier of digitaal?
 
Een digitale aanvraag is meestal verplicht. Een digitale aanvraag heeft een aantal voordelen: 
  • U moet uw dossier niet meer in meerdere exemplaren afdrukken. 
  • U kunt altijd terecht op het omgevingsloket om de stand van zaken van uw dossier te raadplegen. 
  • Alle communicatie met de overheid verloopt digitaal.

Op papier indienen is enkel mogelijk voor:

  • Aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen zonder verplichte medewerking van een architect
  • Aanvragen van kleinhandelsactiviteiten of vegetatiewijzigingen
Voor het digitaliseren van een papieren dossier rekent de stad Herentals 100 euro aan.

Vergunning, melding of vrijstelling?

  • U moet een omgevingsvergunning aanvragen als u iets wilt bouwen (woning, tuinhuis, carport, ...), maar ook wanneer u bijvoorbeeld een vijver wil aanleggen, een boom wil kappen of reclame- of zonnepanelen wil plaatsen.
  • Soms volstaat het om deze handeling te melden. Meer informatie over een stedenbouwkundige melding vindt u hier en over een ingedeelde inrichting of activiteit (milieu) vindt u hier.
  • Voor andere werken hebt u geen vergunning nodig.
Vraag dus altijd eerst informatie op bij de dienst omgeving van de stad. Zo bent u zeker dat u geen wettelijke verplichtingen negeert.

Stedenbouwkundig attest

Als u zekerheid wilt over de bebouwingsmogelijkheid van een stuk grond, dan vraagt u een stedenbouwkundig attest aan. Er zijn voor heel wat percelen in Herentals geen eenduidige voorschriften uitgewerkt. Een stedenbouwkundig attest kan een geïnteresseerde koper voldoende garanties bieden over de mogelijkheden van een stuk grond. 

Meer informatie en aanvraag

Stedenbouwkundige voorschriften

Stedenbouwkundige voorschriften bepalen wat er op uw perceel wel of niet kan. Ze worden vastgelegd door  ruimtelijke plannen of verordeningen. De belangrijkste ruimtelijke plannen zijn het gewestplan, de Bijzondere Plannen van Aanleg (BPA’s), de Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (RUP’s) en de verkavelingen.

De stad toetst uw aanvraag af aan de stedenbouwkundige voorschriften die van toepassing zijn op uw perceel. Past uw project binnen deze voorschriften, dan vergroot de kans op een vergunning. Is dit niet zo, dan kan de stad u geen vergunning geven. de stad hanteert ook richtlijnen om een goede ruimtelijke ordening te garanderen. Wilt u onaangename verrassingen vermijden? Ga dan samen met de dienst omgeving na aan welke voorwaarden uw project moet voldoen. 
 
De belangrijkste richtlijnen vindt u in de richtlijnennota vergunningen.

Architect verplicht?

De meeste vergunningsaanvragen moeten opgemaakt worden door een architect.
 
Voor sommige werken is een architect niet nodig. U kunt dan als bouwheer zelf uw dossier opmaken. 
 
Relevante websites 

Dossierverloop aanvraag en timing

Omgevingsloket
 
  • U dient uw aanvraag voor een omgevingsvergunning digitaal in bij het omgevingsloket. Daarvoor moet u zich aanmelden met ItsMe of met een kaartlezer en uw identiteitskaart.
  • U kunt uw lopende aanvraag ook opvolgen in het omgevingsloket.
  • Wanneer u uw dossier op papier hebt ingediend, dan brengt de stad Herentals u schriftelijk op de hoogte van de stand van zaken van uw dossier.
Hoe weet ik of mijn dossier ontvankelijk en volledig is?
 
Binnen 30 dagen vanaf de dag na de datum waarop u de aanvraag indiende, brengen wij u op de hoogte of uw dossier in orde is. Indien niet, dan laten we u weten wat u nog moet indienen. 
 
Wanneer wordt er een beslissing genomen?
  • Binnen 60 dagen vanaf de dag na de ontvankelijk- en volledigheidsverklaring.
  • Binnen 105 dagen met openbaar onderzoek vanaf de dag na de ontvankelijk- en volledigheidsverklaring.
In sommige gevallen kunnen deze termijnen verlengd worden met 60 dagen. Indien dit op uw dossier van toepassing is, wordt u hiervan op de hoogte gebracht.
 
Hoe wordt de beslissing van mijn dossier kenbaar gemaakt?
 
U vindt de beslissing over uw aanvraag in het omgevingsloket, samen met de bekendmakingsaffiche. Die affiche moet u binnen de 10 dagen na de kennisgeving bevestigen aan de rooilijn. Als bewijs moet u een foto van de opgehangen affiche opladen in uw dossier in het omgevingsloket. U doet dit binnen de 10 dagen na de kennisgeving van de beslissing.
 
Als u dossier op papier hebt ingediend, dan ontvangt u de beslissing aangetekend opgestuurd, samen met de bekendmakingsaffiche. Het bewijs van de opgehangen affiche bezorgt u de Afdeling Omgevingsvergunning en Handhaving. 
 
Wanneer mag ik mijn werken aanvangen?
 
U mag met de werken beginnen als u binnen de vijfendertig dagen, te rekenen vanaf de dag van de aanplakking, geen bericht hebt ontvangen van een beroep tegen deze beslissing.
  • Als u uw dossier digitaal hebt ingediend, geeft u het begin van de werken in in uw dossier in het omgevingsloket.
  • Als u uw dossier analoog hebt ingediend, stelt u de dienst omgeving van de stad Herentals in kennis van het begin van de werken.
Procedures met behandelingstermijn
 
Bij de omgevingsvergunning zijn twee procedures mogelijk: de 'gewone' procedure en de 'vereenvoudigde' procedure. Het verschil tussen beide is enerzijds de beslissingstermijn (2 maanden of 4 maanden) en anderzijds het al dan niet verplicht organiseren van een openbaar onderzoek.
 
Vereenvoudigde procedure
 
Bij een vereenvoudigde procedure valt de beslissing binnen de 60 dagen (vanaf de dag na de ontvankelijk- en volledigheidsverklaring) en is er geen openbaar onderzoek.
Welke aanvragen via de vereenvoudigde procedure kunnen, is geregeld in hoofdstuk 3, artikels 11 en 13 van het uitvoeringsbesluit omgevingsvergunning.
 
Gewone procedure
 
Bij een gewone procedure valt de beslissing binnen een termijn van 105 dagen (vanaf de dag na de ontvankelijk- en volledigheidsverklaring), tenzij een advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is. In dit geval moet binnen een termijn van 120 dagen een beslissing genomen worden.
 
In bepaalde gevallen kan deze termijn eenmalig verlengd worden met 60 dagen:
  • bij een tweede openbaar onderzoek
  • bij toepassing van de administratieve lus
  • als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad bevoegd is

Kwaliteitskamer

De kwaliteitskamer heeft als doel de inhoudelijke advisering en begeleiding van complexe stadsontwikkelingsprojecten, masterplannen en beleidsvisies die betrekking hebben op onder andere stedenbouw, architectuur, publieke ruimte, landschap, infrastructuur en erfgoed. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het projectdagboek complexe projecten van de stad Herentals.

De kwaliteitskamer begeleidt en beoordeelt betekenisvolle en complexe projecten in Herentals, Morkhoven en Noorderwijk.

Betekenisvolle en complexe projecten:

  • zijn gelegen op een strategische of zichtlocatie
  • hebben een hoge complexiteit
  • hebben een grote ruimtelijke impact
  • zijn beeldbepalend
  • zijn grootschalig op lokaal niveau
  • hebben een specifieke functie
  • hebben een belangrijke erfgoedwaarde
  • creëren nieuw openbaar domein 
  • zijn bepalend voor de globale ontwikkeling van een groter gebied, ongeacht de schaal van het project enz.

De kwaliteitskamer formuleert aanbevelingen om de ruimtelijke en architecturale kwaliteit van het project te verhogen.

De kwaliteitskamer komt maandelijks samen om projecten te bespreken en bestaat uit  vier externe deskundigen met diverse expertise op vlak van architectuur, ruimtelijke ordening, landschap, erfgoed en mobiliteit.

Het advies van de Kwaliteitskamer is richtinggevend voor het college van burgemeester en schepenen en voor de omgevingsambtenaar. Afwijken van het advies kan slechts mits motivering.

Opdrachtomschrijving en samenstelling

Projectdagboek complexe projecten

De stad Herentals werkt voor de begeleiding van complexe stadsontwikkelingsprojecten met een projectdagboek en bijhorende leidraden. Het projectdagboek biedt een duidelijk kader voor het te doorlopen traject naar (woon-)ontwikkeling. Het projectdagboek bestaat uit een stapsgewijze aanpak met richtinggevende termijnen. Door het hanteren van het projectdagboek wordt er gestreefd naar kwalitatieve en gedragen ontwikkelingen. Gekoppeld aan het projectdagboek werden enkele thematische leidraden opgesteld, namelijk ruimte, mobiliteit en energie. Deze leidraden zijn levende documenten die aangevuld of gewijzigd kunnen worden op basis van aangepaste beleidslijnen. Zo wordt momenteel een onderzoek gedaan door de administratie inzake de gehanteerde fietsnormeringen. Er kunnen ook bijkomende leidraden (bv. groen en waterhuishouding) worden opgemaakt.

Niet elk project moet het projectdagboek (volledig) doorlopen. Het projectdagboek focust op projecten die een zekere complexiteit omvatten omwille van de omvang, de specifieke (strategische) ligging of context. In het projectdagboek zijn hiervoor richtinggevende parameters opgenomen:

  • bij de ontwikkeling van (woon)projecten met een oppervlakte van meer dan 0,5 ha
  • bij de ontwikkeling van (woon)projecten of verkavelingen vanaf 10 loten
  • bij grondgebonden groepswoningbouwprojecten (inclusief assistentiewoningen) vanaf 10 wooneenheden 
  • bij appartementsgebouwen (inclusief serviceflats, studentenkamers of studio’s) vanaf 20 wooneenheden
  • bij projecten waarbij nieuw openbaar domein wordt aangelegd
  • bij ontwikkeling van (woon)projecten die bepalend kunnen zijn voor de globale ontwikkeling van een groter gebied, ongeacht de schaal van het project.

Bij de start van een traject wordt er samen met de projectontwikkelaar bekeken welke fasen van het projectdagboek doorlopen moeten worden.

Voor meer informatie kan u terecht bij de dienst omgeving van de stad.

Vermoeden van vergunning

Welke situatie?

Het is voor oude gebouwen en constructies vaak moeilijk om de vergunningstoestand te achterhalen. De wet kan daarom, onder bepaalde voorwaarden, een ‘vermoeden van vergunning’ vaststellen. Hoewel het gebouw nooit een stedenbouwkundige vergunning kreeg, wordt het van rechtswege als vergund gezien, wanneer aan de voorwaarden is voldaan.

U vindt de procedure in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (art.5.1.3.).

Wanneer?

Er bestaan twee soorten vermoedens van vergunning:

  • een onweerlegbaar vermoeden van vergunning, voor constructies waarvan u kunt bewijzen dat ze werden gebouwd vóór 22 april 1962 .
  • een weerlegbaar vermoeden van vergunning, voor constructies waarvan u kunt aantonen dat ze werden gebouw tussen 22 april 1962 en 5 oktober 1978. Vanaf dan was het gewestplan Herentals-Mol van kracht. Dit vermoeden kan weerlegd worden. De tegenbewijzen zijn een proces-verbaal of een niet-anoniem bezwaarschrift, opgesteld binnen een termijn van 5 jaar na het bouwen van de constructie.

Wie moet het bewijs leveren?

Als u zich wil beroepen op het vermoeden van vergunning, moet u het bewijs zelf aanleveren. 

Wat geldt als bewijs?

U kunt op basis van oude foto's, kadastrale uittreksel, akten, facturen of bouwplannen aantonen wanneer de constructie gebouwd werd, en dat het om dezelfde constructie gaat die er nu nog staat. U mag ook een getuigenis inroepen. Dat moet minstens met een naam, adres en telefoonnummer.

Hoe vraagt u vermoeden van vergunning aan?

U vult het aanvraagformulier in en verzamelt de nodige documenten en bewijsstukken. U dient een aanvraagdossier in bij het stadsloket (Augustijnenlaan 30). Hiervoor hebt u geen afspraak nodig. U krijgt een ontvangstbewijs.

Welk eindresultaat mag u verwachten?

Het onderzoek van de aanvraag kan enkele maanden in beslag nemen. Het schepencollege neemt op basis van dit onderzoek een beslissing waarvan u een afschrift ontvangt.

Kostprijs

30 euro

Waarborgreglement

U moet een waarborg betalen wanneer u werken uitvoert op basis van een omgevingsvergunning. Het kan gebeuren dat u tijdens de werken schade toebrengt aan het openbaar domein. Als de werken klaar zijn en het openbaar domein is nog in goede staat, dan stort de stad de waarborg terug. Lees hier het reglement.

Ambitiehandboek groenblauwe beleving

De vijf gemeenten van regio Neteland ontwikkelden in samenwerking met de provincie Antwerpen een gezamenlijke visie voor een leefbaarder en klimaat-robuuster Neteland. Dit resulteerde in een ambitiehandboek met strategieën en maatregelen voor het vergroenen en verblauwen van zowel individuele als collectieve bouwprojecten.

Er zijn drie toetsingskaders:

  • Voor een individuele kavel
  • Voor een perceelsoverschrijdende ontwikkeling
  • Voor een complexe en/of betekenisvolle ontwikkeling

Het toetsingskader dient om burgers te inspireren en aan te zetten om mee bij te dragen aan een groenblauwe omgeving. De principes vormen een leidraad bij het beoordelen van omgevingsvergunningen. Met het toetsingkader dagen wij iedereen uit om zo veel mogelijk principes op eigen terrein toe te passen.

Bij een individuele kavel kan u de toetsing doen door het formulier in te vullen en vervolgens bij te voegen bij de aanvraag van uw omgevingsvergunning. Bij een perceelsoverschrijdende of complexe ontwikkeling vult u het toetsingskader in om te bespreken tijdens een vooroverleg over het project.

Bijhorende documenten: